Ohjelmointi ja tilastolliset menetelmät

Valinnainen lukiokurssi

Ohjelmointi ja tilastolliset menetelmät

Kenelle kurssi on tarkoitettu?

Kurssi on tarkoitettu sellaisille lukion pitkän matematiikan opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita tietokoneohjelmista sekä niiden soveltamisesta lukuaineistojen käsittelyyn. Kurssi voidaan opiskella pakollisten kurssien kuudennen kurssin (todennäköisyys ja tilastot) jälkeen. Kurssi sopii sekä itseopiskeluun että opiskeluun opettajan johdolla.

Mitä kurssin suorittamiseen tarvitaan?

Kurssin suorittamiseen tarvitaan tietokone ja verkkoyhteys. Käytetyt ohjelmistot ovat ilmaisia; asennusohjeet yleisimpiin käyttöjärjestelmiin löytyvät kurssikirjasta. Kirjan uusin versio on aina ladattavissa tältä sivulta.

Lataa tästä kirjan uusin versio (päivitetty 16.1.2013). Kirjan liitteessä F listataan kirjaan tehdyt olennaiset muutokset vuoden 2013 alun jälkeen.

Kirjaa voi lukea näytöltä tai sen voi tulostaa. Koska värillinen tulostaminen on suhteellisen kallista, kirja on suunniteltu mustavalkoiseksi. Kirja on tarkoitettu tulostettavaksi / kopioitavaksi kaksipuolisena; yksipuolisessa tulosteessa jotkut sivut jäävät tyhjiksi.

Kurssin tavoitteet

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii

Mikä R on?

Ohjelmointikielenä kurssilla käytetään R-kieltä, joka on keskeinen tilastollisten menetelmien ohjelmointikieli. R:n erityinen soveltuvuus tilastollisiin menetelmiin ei ole varsinainen syy R:n käyttöön tällä kurssilla, vaan valinta johtuu R:n useista hyödyllisistä ominaisuuksista. R on tulkattu eli interaktiivinen ohjelmointiympäristö, mikä helpottaa ohjelmoinnin aloittamista ja kannustaa kokeilemiseen sekä aineiston monipuoliseen tarkasteluun. Kielen korkea abstraktiotaso vapauttaa aloittavan ohjelmoijan teknisistä yksityiskohdista. Vektorisoiduilla laskutoimituksilla ja valmiilla grafiikkafunktioilla on mahdollista saada paljon aikaiseksi lyhyessä ajassa.

Keskustele ja anna palautetta

Kurssiin liittyvistä asioista voi keskustella Googlen ryhmässä otm-keskustelu, johon pääset tästä linkistä.

Palautetta kurssista otetaan mieluusti vastaan myös sähköpostilla osoitteessa .

Creative Commons -lisenssi
Ohjelmointi ja tilastolliset menetelmät on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä.

Kurssin tekemistä on rahoittanut Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.

Viimeksi muutettu: 16.01.2013 16:32:50